Meer begrip en samenwerking dankzij Themamiddag

Op 9 oktober organiseerde Politie Amsterdam een Themamiddag. Het doel: beter contact tussen alle stakeholders van horecagebieden in Amsterdam. Aan tafel zaten vertegenwoordigers van de gemeente, Handhaving & Toezicht, bewoners, KHN én de NVKO.

Het was een hele nuttige middag. Want niet alles gaat goed in de horecagebieden. Om die problemen effectief aan te pakken, moet je met elkaar samenwerken. Maar niemand wist wat ze van elkaar konden verwachten. En waar ieders verantwoordelijkheid lag.

Tijdens de Themamiddag gingen de aanwezigen bewust in elkaars schoenen gaan. Zo ervaarden we elkaars perspectief. En dat werkte heel verhelderend.

Mooie uitkomsten van de Themamiddag:

Weet je niet zeker of er in jouw gebied een biz actief is? Of bij wie je moet aankloppen om voorgedragen te worden als bestuurslid?

Wij kunnen je helpen: we weten de weg en kunnen je in contact brengen met het bestuur in jouw zone.

Stuur een e-mail of bel [telnr].

 • Vervelende toeristen:
  Regelmatig zijn er grote groepen toeristen die zich vervelend gedragen. De afspraak over dergelijke situaties is nu: de horeca-ondernemers stellen Handhaving & Toezicht op de hoogte. Die schakelen de Politie in. De Politie volgt de groep om escalatie te voorkomen.
 • Omgang met dronkaards:
  We hebben expliciet afgesproken om geen alcohol meer te schenken aan mensen die (bijna) dronken zijn. Hierover moeten alle ondernemers geïnformeerd worden. De NVKO organiseert dit voor de eigen leden.
 • Misverstand over overlast door dronkaards:
  Bewoners hebben regelmatig last van dronkaards die in winkels (voor toeristen) drank kopen. Bovendien zorgt dit ook voor zwerfafval: flessen uit supermarkten worden op straat achtergelaten. De ondernemers dachten dat bewoners in deze situatie naar hén wezen. Maar het gaat bewoners dus juist om die winkels die drankgebruik niet in goede banen kunnen leiden. De winst hier is dus vooral meer begrip voor elkaar.
 • Vrijgezellenfeesten weren:
  Afgesproken is om vrijgezellenfeesten niet meer te faciliteren. Deze zorgen namelijk voor veel overlast.
 • Rembrandtplein als goed voorbeeld:
  Veel van bovenstaande uitdagingen zijn al het hoofd geboden op het Rembrandtplein. Dit gebied kwam regelmatig naar voren als goed voorbeeld. Deze ervaring en kennis is tijdens de middag gedeeld. Dit moet veel meer gebeuren, zodat andere gebieden niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.

Al met al een hele succesvolle bijeenkomst. De grote winst is dat er nu al veel meer begrip is voor elkaars situatie en belangen.

Na de middag was het direct merkbaar dat er nu veel beter contact is met elkaar. Simpelweg door elkaar ontmoet te hebben, en elkaars contactgegevens te hebben.

We weten nu wat we aan elkaar hebben. En wanneer we wie moeten bellen om samen problemen aan te pakken.

De volgende Themamiddag zal georganiseerd worden door de NVKO.