NVKO corrigeert negatieve beeldvorming in Parool

Op 10 augustus verscheen een negatief artikel in het Parool: koptische horeca-ondernemers zouden hun zaken financieren met zwart geld. Én de zaken gebruiken om geld wit te wassen. Samen met Koninklijke Horeca Nederland startten we een campagne om onze naam te zuiveren. Met resultaat, waar we erg trots op zijn.

Een chronologisch verslag van de gebeurtenissen:

10 augustus 2019: publicatie 1e artikel

Het Parool publiceert het artikel ‘Zwart geld in de horeca: waar komen al die pizzeria’s vandaan?’. Daarin worden de volgende beweringen gedaan:

  • Koptische Egyptenaren openen veel dezelfde soort zaken. Die zijn allemaal succesvol. Terwijl zaken met andere concepten het hoofd niet boven water kunnen houden. Dit is ‘verdacht’, volgens andere horeca-ondernemers.
  • Men vraagt zich vooral af hoe die zaken gefinancierd worden. En hoe de kopten zulke hoge overnamesommen kunnen betalen. Dat geld ‘moet wel’ uit duistere praktijken komen, is de ongefundeerde mening.
  • Daarna wordt geschermd met cijfers over ‘onderhandse leningen’, en het aantal ondernemers dat in het verleden ‘in aanraking is gekomen met justitie’.

Het beeld dat van koptische ondernemers (en andere minderheden) wordt geschetst, is heel suggestief en vooral negatief. Zonder dat dit beeld goed onderbouwd wordt.

Dit was voor ons reden om contact te zoeken met Paul Vugts, de journalist die het artikel schreef. We wilden een gesprek met hem. Hier reageerde hij positief op: al snel zaten we met hem om tafel.

10 september 2019: gesprek met journalist

Bij het gesprek waren aanwezig:

  • Paul Vugts (Parool)
  • Eveline Doornhegge (KHN)
  • Bahaa Ramzy (NVKO)
  • Roberto Barsoum (NVKO)
  • Ramez Ramzy (NVKO)

Tijdens het gesprek hebben we duidelijk ons ongenoegen geuit. Met bijval van Eveline Doornhegge, met wie wij al langer goed contact hebben.

Paul Vugts zegde toe om een 2e artikel te schrijven. Om het beeld krachtig te weerleggen, vroeg hij ook om documenten om het verhaal goed te onderbouwen.

Lees het volledige gespreksverslag.

Onze inspanningen (én die van Eveline Doornhegge en Paul Vugts) wierpen een mooie vrucht: het 2e artikel van Paul Vugts, getiteld ‘Witwassen? Egyptische ondernemers zijn insinuaties beu’.

Daarin doet Ramez Ramzy uitgebreid het verhaal van ónze kant. Met een goed verslag van Paul Vugts zelf. Waarin hij beschrijft hoe hij overtuigende documenten onder ogen kreeg die het beeld van het 1e artikel corrigeren.

En waarin hij ook ooggetuigenverslag doet: hij ziet met eigen ogen hoeveel toeristen onze zaken trekken. Niets zwart geld en witwasserij dus. Maar gewoon keihard werken aan beproefde concepten, waardoor wij veel simpelweg veel omzet draaien.

Vanuit de NVKO willen we Eveline en Paul nogmaals danken voor hun inspanningen.